top of page

Voorbeelden

Onderstaand een paar voorbeelden die aan bod komen tijdens de clinic. We zoeken de valkuilen op, maar we kijken vooral naar oplossingen om goed in gesprek te komen met onze kinderen.

 

Je puber komt thuis en meldt dat hij een onvoldoende heeft gehaald voor wiskunde. Onze reactie als ouder is vaak een oordeel (je had er ook niet zoveel voor geleerd) of een advies (moet je de volgende keer toch beter je best doen). Maar zit jouw puber wel te wachten op een oordeel of advies? Hij wil graag gehoord worden!

 

Je 15-jarige dochter komt thuis en gooit de tas en jas in de hoek van de kamer. Wat zijn we vaak snel met onze opmerking “Ruim je rotzooi nou eens op”. De kunst is om niet direct een oordeel of advies te vellen, maar de juiste vraag te stellen. Daar bereik je veel meer mee.

 

Je puberzoon van 16 heeft echt de grenzen overtreden en jouw straf is dat hij 10 dagen zijn mobiel moet inleveren. Tijdens de clinic kijken we of deze straf niet veel te groots is. Want heb jij als ouder nu nog een andere straf - als hij weer de regels overtreedt - achter de hand? Wat is een effectieve straf voor de puber? En wat denk je van strafvermindering bij goed gedrag?

 

Hoe label jij het gedrag van jouw puber? Is iemand moe of neemt hij de tijd? Is iemand eigenwijs of heeft hij een eigen mening? Is iemand brutaal of verbaal assertief? Liegt iemand of gaat hij fantasierijk om met de waarheid? Hoe jij gedrag labelt, bepaalt hoe je naar iets kijkt en hoe je daarover in gesprek gaat met je puber.

 

Tijdens de clinic komen bovenstaande voorbeelden aan de orde. We zoeken samen naar oplossingen en mogelijkheden. Uiteraard kun je zelf ook voorbeelden indienen die we dan gaan bespreken.

 

 

 

 

Pubers, intens  in hun emotionele belevingen, buitensporig luidruchtig, gesloten als oesters. Hoe krijg je het, als docent, voor elkaar om aan die leeftijdsgroep  grammatica, formules en definities te leren. Contact is de sleutel. Oprechte

nieuwsgierigheid. Achter elk gedrag schuilt een positieve intentie. Veel  leerlingen blijken desgevraagd allerminst de boze bedoeling te hebben jouw les te saboteren. Wat beweegt hen dan? Stel eens een vraag in plaats dat je een oordeel of advies geeft.  

Je zal ongetwijfeld een heel goede reden hebben , vertel….

Voor docenten

Schaalvragen zijn ideaal om in kaart te brengen wat er allemaal goed gaat en nodigen de leerling uit tot het doen van een experimentje. Kleine, haalbare en meetbare doelen stellen gebaseerd op de toekomstvisie van de leerling. Self fullfilling prophecy. De kracht van complimenten is enorm. Alles wat je aandacht geeft gaat groeien. De workshop is gebaseerd op oplossingsgericht werken. Ik heb deze kennis opgedaan in mijn master SEN opleiding en wil dit graag met jullie delen.

bottom of page